Finans Mühendisi Kimdir ? Görevleri Nedir ?

Finans Mühendisi Kimdir?

 
Bu günkü yazımızda yeni bir seriye başlıyoruz; Meslekler. – Finans Mühendisi
Bilgi teknolojileri sekmesine giren yazılarımızda finans dünyasının geleceğini etkileyecek teknolojilerden bahsediyoruz. Bu yazımızda ise finans dünyasını etkileyecek, ileride finans dünyasına girecek mesleklerden bahsedeceğiz.
Bu yazı serimizin üniversiteye hazırlanan kardeşlerimize yardımı olacağı gibi finans dünyasının içinde yer alan büyüklerimize de değişen çağa daha kolay ayak sağlamalarında kolaylık sağlamasını umuyoruz.
Bu mesleklerden ilki aynı zamanda sitemizin de ismi olan finans mühendisliğidir.

Peki kimdir bu Finans Mühendisi?

Finansal mühendisliği, finansal problemleri çözmek için matematiksel tekniklerin kullanılmasıdır. Finans mühendisliği, mevcut finans konularını ele almanın yanı sıra yeni ve yenilikçi finansal ürünler tasarlamak için bilgisayar bilimi, istatistik, ekonomi ve uygulamalı matematik alanlarındaki araçları ve bilgileri kullanır.

Peki ne yapar bu Finans Mühendisleri?

Finans endüstrisi her zaman yatırımcılar ve şirketler için yeni ve inovatif yatırım araçları ve ürünleri sunmaktadır. Ürünlerin çoğu finans mühendisliği alanındaki tekniklerle geliştirilmiştir. Matematiksel modelleme ve bilgisayar mühendisliği kullanarak, finans mühendisleri yeni yatırım analizi yöntemleri, yeni borç teklifleri, yeni yatırımlar, yeni ticaret stratejileri, yeni finansal modeller vb. gibi yeni araçları test edebilir ve yayınlayabilirler.
Finans mühendisleri, bir yatırım aracının nasıl performans göstereceğini ve finansal sektördeki yeni bir teklifin uzun vadede uygulanabilir ve karlı olup olmayacağını ve piyasaların oynaklığı göz önüne alındığında her bir ürün teklifinde ne tür risklerin sunulacağını tahmin etmek için nicel risk modelleri kullanırlar.  Finans mühendisleri sigorta şirketleri, varlık yönetimi firmaları, finansal riskten korunma fonları ve bankalarla çalışır. Bu şirketler içinde, finans mühendisleri; tescilli ticaret, risk yönetimi, portföy yönetimi, türev ve opsiyon fiyatlaması, yapılandırılmış ürünler ve kurumsal finans departmanlarında çalışmaktadır.

Bu işler finans mühendisliğinin faaliyetlerine örnek gösterilebilir; 
Türev Ürünler Ticareti

Finans mühendisliği, finanstaki sorunları çözmek için yeni finansal süreçler tasarlamak ve uygulamak için stokastikler, simülasyonlar ve analitikler kullanırken, alan aynı zamanda şirketlerin kurumsal karlarını en üst düzeye çıkarmak için yararlanabileceği yeni stratejiler de yaratıyor.
Örneğin, finans mühendisliği, finans piyasalarında türev ticaretin patlamasına yol açtı. Chicago Board Options Exchange (CBOE) 1973’te kurulduğundan ve ilk finans mühendislerinden ikisi olan Fischer Black ve Myron Scholes, opsiyon fiyatlama modellerini yayınladı, opsiyonlar ve diğer türevlerde ticaret önemli ölçüde büyüdü. Birinin alım yapabileceği ya da yükseliş ya da düşüş eğilimine bağlı olarak koyabileceği normal seçenekler stratejisi sayesinde, finans mühendisliği seçenekler yelpazesi dahilinde yeni stratejiler oluşturmuş ve riskten korunmak ya da kâr etmek için daha fazla olanak sağlamıştır.

Eleştiriler?

Bu yeni disipline bir çok otorite tarafından eleştirilerde gelmektedir. Bu eleştirilerden bir çoğu 2008 krizinden sonra ortaya çıktı. 2008 krizinde büyük rol oynayan finans mühendisleri takip eden günlerde de bir çok farklı sebepten eleştirilere maruz kaldı.
Bunlardan biri New York Üniversitesi Politeknik Enstitüsü Profesörü olan Nassim Taleb’dir. Nassim Taleb sağ duyunun önüne geçtiği ve bununda felakete yol açtığını söylüyor.
Elimizden geldiğince size objektif bir şekilde finans mühendisliğinden bahsetmeye çalıştık. Serimizin bir sonraki yazısında ise gelecek teknolojilerin merkezinde yer alabilir diyebileceğimiz veri bilimciliğinden bahsedeceğiz. İyi günler dileriz.
 


Okumak İsterseniz : Finansal Risk Yönetimi / Bölüm – 1


Anahtar Kelimeler : Finans Mühendisliği, Finans Meslekleri, Ekonomi Bilimleri, Mühendislik Bölümleri, Finans, Mühendislik, Stokastik, Fischer Black, Myron Scholes, Opsiyon fiyatlama, İstatistik, Ekonomi, Uygulamalı Matematik Risk Modelleri, Yatırım Analizi, Ticaret Stratejileri, Portföy Yönetimi, Nassim Taleb

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*