RegTech nedir ve çalışma sistematiği nedir ? RegTech nerelerde kullanılır ? Türkiye’de kullanım alanları nedir?
RegTech hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız öncelikle FinTech alanında yazdığımız makalemizi kısaca bir okuyup bilgi sahibi olmanızı öneririz.
- RegTech‘in açılımı Regulatory Technology yani Düzenleyici Teknoloji anlamına gelmektedir. Genel anlamda FinTech endüstrisine katkıda bulunmak amacıyla bu endüstrinin bir alt dalı olarak bilinir. Ana fonksiyonları izleme, raporlama ve uygunluktur.
Cloud Computing – Bulut Bilişimi
Konuyla ilgili bilinmesi gereken bir diğer kavram Cloud Computing‘dir. Bu konuyu ayrı bir makalede daha geniş olarak ele almak uygun olur. Ancak RegTech’in çalışma sistematiği bulut tabanlı olduğu için ön bilgi verelim; Cloud Computing, veri depolama, veritabanları, ağ oluşturma ve sunucularla ilgili yazılım ve uygulamaları içerir. Cloud, yani bulut teknolojisi bir çok alanda kullanılmaktadır. Genelde cep telefonlarında fotoğraf veya video gibi bir çok veriyi telefonumuzda yer kaplamaması açısından bulut uygulamalarda depolarız. Cloud Computing de bulut teknolojisinin RegTech’e , dolaylı olarak FinTech’e entegre edilmiş hâlidir.
RegTech ise, Cloud Computing sistemini kullanan bir grup şirketten oluşur. Finansal kurumların bir çoğu karışık işlem süreçlerini daha uyumlu bir hâle getirmek için bu teknolojiye başvuruyor.
Bilindiği üzere e-ticaret ve benzeri dijital faaliyetlerin artmasıyla birlikte veri ihlalleri, dolandırıcılık gibi problemler artmaya başladı. RegTech ise bu problemleri otomasyon yoluyla halletmek isteyen bir yapıya sahip.
RegTech, bu alandaki sorunları takip etmek amacıyla kullanıcı işlemlerini takip eder. Aykırı, hileli veya şüphe çeken bir davranış gördüğü anda ise ilgili finansal kuruluşa durumu raporlar. RegTech şirketleri bulut teknolojisi sayesinde finansal kurumlarla iş birliği yapar. Finansal kuruluşların içinden çıkamadığı, ya da uğraşarak vakit kaybetmek istemediği risk analizleri gibi incelenmesi gereken verileri bulut teknolojisi ile kendine aktarır ve incelemeye başlar. Bulduğu hata veya sorunları bankaya iletir. Amaç finansal kuruluşun işlem maliyetini ve zaman tasarrufunu geliştirmektir.
Dünya çapında gelişen FinTech inovasyonları sayesinde, finansal enstitülerin bilişim ağı etkinlikleri de oldukça genişledi. Bilişim ağları genişledikçe, alınması gereken güvenlik önmemleri de artmaya başladı. Artan güvenlik tedbiri ihtiyaçları ise RegTech şirketlerinin kurulmasının sebebi oldu. RegTech, çeviklik ve hıza önem vererek verileri maximum güvenliğe entegre etmeyi amaçlar.
Türkiye de ise herhangi bir RegTech şirketi bulunmamakta.