Kripto Parada Zirvenin İki Numarası : Ethereum

Ethereum Nedir ? Nasıl Çalışır ? Güvenlik Derecesi Nedir ? Hangi Dilde Kodlanmıştır ? Bitcoin ile Farkı Nedir ?

Bitcoin ile ilgili temel düzey bilgiyi  ve Bitcoin Madenciliği ile kazanç elde etme şeklini daha önceki yazılarımızda dile getirmiştik. Onlarca kripto para birimi içerisinde, bayrağı Bitcoin taşırken onun en yakın takipçisi Ethereum !

Nedir bu Ethereum ?

Bildiğiniz üzere; Bitcoin güvenliği sağlamak amacıyla Blockchain adı verilen dağınık düzen bir sistem kullanıyor, bu şekilde alışveriş esnasında güvenliği en üst düzeye taşıyıp maliyete minimal düzeye indirmeyi başarıyordu. Tüm kripto paraların esas çıkış temeli aslında buna dayanır. Kripto paraların kelime anlamından da bahsetmiş, kullandıkları sistem sayesinde tercih edildiklerini anlatmıştık.
Ethereum da buna benzer bir sistem kullanıyor. İsmi “Smart Contracts” (Akıllı Sözleşme)

Nedir bu Smart Contracts?

Smart connect, solidty programı ile kodlanmış bir otomasyondur. Bitcoin’de madencilerin kayıt altına almasına benzer olarak, Ethereum platformunda alışverişler sözleşmeyle güvenceye alınır. Taraflar bu sözleşmeyle taahhüt ettikleri koşulları sağladıkları takdirde alışveriş gerçekleşiyor. Aslında bakarsanız Smart Contract da Blockchain’den farklı bir sistem değildir. Smart Contract, Blockchain algoritması üzerine yazılan programların sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için kullanılan bir uygulamadır.
Ethereum ticareti sırasında alışverişin tarafları Transaction Private Key ismi verilen yazılımlarla bir nevi imza atarlar. Anlaşmanın mantığı da budur. Ayrıca Ethereum biriminde de, Bitcoin’de olduğu gibi madencilik benzeri bir sistemle para kazanmak da mümkündür. Ethereum’un çalışma sistemi temel açıdan bakılınca PoW ile aynıdır. Sadece isimler değişir. Ethereum’un kullandığı algoritmanın ismi Ethereum Ethash olarak anılır.
Para alışverişinde izlenen strateji şu şekilde gerçekleşir;
Bir alışveriş yapacaksanız, ve bu alışverişin toplam tutarı kadar sistemin yöneticilerine ödeme yaparsınız. Örneğin, 100 Lira değerinde bir ürün almak istediniz. Sistem, 100 Lirayı direk satıcıya iletmez. Kendisine alır. Akabinde malı satan kişiden de 100 Lira alır ve bunu kendi havuzunda bekletir. Mal veya hizmetin ticareti gerçekleştiğinde ve taraflar bunu onayladığında havuzdaki para satıcıya teslim edilir. Tamamiyle alıcı güven altındadır ve kaybedeceği bir şey yoktur. Satıcı da teminat maksatlı vermiş olduğu parayı işin sonunda tekrar teslim almış olur. Böylece güvenlik sağlanır.
Kişiler arasında Bitcoin’de olduğu gibi Ethereum takası da yapılabilir. Ayrıca Ethereum yatırım amaçlı da kullanılabilir. Ethereum’un fiyat istatistiklerine birazdan bakacağız.
Ethereum biriminin mucidi Vitalik Buterin;


Ethereum , ilk kez 2013 yılında Kuzey Amerika’da Vitalik Buterin isimli bir programcı . tarafından geliştirilmiştir. Yazılımını Solidty isimli programlama diliyle kodlamıştır.
Yazılım geliştirme açısından bakıldığı zaman, kodlandığı dil ve algoritmalar sebebiyle Ethereum’da işlemler Bitcoin’den daha hızlı sonuçlanıyor. Bu fark, saniyede 5 işleme kadar çıkabiliyor. Bitcoin arzı 21 Milyon ile sınırlıdır ve şu ana kadar 17 Milyonu arz edilmiştir. Şu ana kadar 100 milyon Ethereum arz edilmiştir ve kısa sürede bu ihracın azaltılacağına dair iddialar da bulunmaktadır.  Bitcoin madenciliği ile para kazanma isimli makalemizde madencilerin nasıl para kazandığını anlatmıştık. ASIC ismi verilen çok yüksek ısılara dayanıklı büyük bilgisayarla işlemler yürütülüyor, bu bilgisayarların fiyatları 40.000,00 TL’nin üzerine çıkabiliyordu. Ancak Ethereum’da durum daha farklı. Ethereum , bilgisayarın ana işlemcisini değil grafik işlem birimini (GPU)’yu kullanıyor. Bu sebepten dolayı madencilik işlemi Bitcoin kadar zor değil. Evdeki bilgisayarlarla yapılabildiği yönünde görüşler mevcut.
Bunlar dışında Ethereum ve Bitcoin arasında pek fark olduğu söylenemez.
Gelelim Ethereum’un piyasadaki fiyat düzeylerine.
Ethereum/Amerikan Doları durumu 2016 itibariyle şu şekilde;
İlk bakışta garip bir grafik gördüğümüzü söylesek yalan olmaz.

Grafiğin baş değeri, 01/01/2016 tarihinde 11.75 TL.
Haziran 2017’de bir anda fiyatı 355,00 TL’ye kadar çıkmış. Neredeyse 30’a katlamış. Aynı hızla da geri düşmüş. Şu an 169,88 Dolar düzeyinde seyrediyor.
Kripto para arzı daha nereye kadar bilinmez, ancak şu an piyasada 10’dan fazla kripto para birimi olduğu biliniyor. İşlem maliyetini minimuma indirerek güvenliği en üst düzeye sağlamasıyla avantajlı olan kripto paraların yaygınlaşmasıyla birlikte blok zorlukları artmaya başlıyor ve madenciler daha fazla para kazanabiliyor. Ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kripto paralar genelde sınırlı olarak kodlanıyor. 1-2 seneye kadar arz durumunun düşük seviyelere gelmesi muhtemel. Bu da kripto para birimlerinin tavan yapmasına sebep olabilir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*