” Internet of Things ” “( IOT )” , Türkçe çevirisi ile ” Nesnelerin İnterneti “ nedir?
IOT yani nesnelerin interneti nedir sorusuna; Birbirleriyle haberleşen ütü makinesi ve
klima, ev sahibi eve gelmeden 15 dakika önce açılan klima, insanın çıktığını
anlayınca içinde çalışan tüm teknolojik aletleri durduran, kendini kapatan evler yanıtını verebiliriz.
IOT çılgınca gelişen teknolojinin; şu anki dünyamıza getirdiği bir trend. Sadece evlerle sınırlı da değil. IOT aslında çevre kirliliğinden tarımda verimliliğe, verimli üretimden sigortaya kadar birçok alanda kullanılmakta. Bu yazımızda biraz nesnelerin internetinden, birazdan finans dünyasına etkilerinden bahsedeceğiz.
IOT ‘un Hayatımıza Getirdiği Üstün Yenilikler
Bu konseptin neredeyse her sektörü etkilemesi bekleniyor. Cihazların, ürünlerin kısacası interneti entegre edebileceğimiz her türlü nesnenin birbirlerine veri iletmesi söz konusu. Gelecekte gateway‘lerin yani nesneleri internete bağlayacak cihazların fiyatının tek haneli rakamlarla ifade edilecek fiyatlara inmesi bekleniyor. Aynı zamandada tüm dünyanın enerji problemini çözmeye çalışması IOT dünyasının geleceği hakkında büyük bir potansiyel olduğunu belirtiyor.
İlerleyen sensör teknolojileri sayesinde verileri farklı boyutlarda (ışık, ısı,
hareket nem v.b) elde edebiliyorken, gatewaylerle ise aldığımız verileri bulut teknolojilerine entegre edebiliyoruz. Bulut depolamada tutulan verileri ister mobil programlar ister masaüstü program türlerini kullanarak yönetebiliyoruz..
Nesnelerin İnterneti ve Bankacılık / Finans Sektörüne Etkileri
IOT, günümüzde Bankacılık ve Finans şirketlerinde de kullanılan başlıca teknolojilerden biri
haline geldi. Bankalar IOT verilerini kullanarak müşteri hizmetlerini kişiselleştirme potansiyeline sahip oldu.
Bankalar; Akıllı ATM kullanarak çalışanlarının zamanından tasarruf edebilme ve
genel iş gelirlerini yüzde 30 oranında arttırabilme potansiyeline sahipler. Mobil cihazlarla entegre akıllı ATM’ler, kullanıcılarına hesaplar arasında para transferinden nakit mevduatlara kadar bir dizi hizmet sunmakta.
Nesnelerin İnterneti’nin üstün özelliklerini kullanan bankalar, satış noktası
altyapısında pahalı değişiklikler yapmadan müşterilerinin kredi kartı deneyimini de
geliştirebilir. IOT özellikleri, bankaların müşterileriyle daha rahat bir şekilde etkileşim
kurmasına yardımcı olur. IOT bağlantılı etkileşimli cüzdan kartı, bankalar ve
müşteriler arasında gerçek zamanlı olabilen yanıtlar alabilir; böylece müşterilerin daha hızlı hesap değişiklikleri yapmasına ve daha bilinçli hizmetler almasına olanak tanıyarak iki yönlü iletişim sağlar. Karta gömülü ekran aracılığıyla, müşteriler istedikleri zaman bankaya bir soru sorabilir ve anında bir yanıt alabilir. Bunun bir alt versiyonu ise; şu an kullanmakta olduğumuz mobil asistanlardır.
Risk Yönetimi
Gerçek zamanlı veri toplama ile müşterilerin ihtiyaçlarına hızlı karar vermeye ek olarak, kredi verdikleri müşterileriyle ilgili risk yönetimi konusunda ve sigorta şirketlerinin risk yönetimi konularında büyük kolaylık sağlıyor. Müşterilerin çevrim içi hareketlerini
izleyebilme yetkilerine sahipler. Örneğin bir kredi kartından limit aşımlı harcama yapılırsa gerekli bağlantılar kullanılarak gerekli önlemler alınabiliyor ve sahtecilik gibi konuların önüne geçilebiliyor.
Sigorta şirketleri IOT araçlarını müşterilere harcama alışkanlıklarına göre finansal
danışmanlık sunmak için kullanabiliyor. Ayrıca IOT teknolojisi, giderek artan siber suçlara karşı bankaların korunmasında önemli rol oynayabilir.
IOT Hakkında Uzman Görüşleri
Statista; internete bağlı cihazların 2025 yılına kadar dünya çapında 75.44
milyara ulaşacağını tahmin ediyor. Uzmanlar, cihazlar arası kesintisiz iletişim olmasının, gelecekte nakitsiz alışverişe öncülük edebileceğini düşünüyor.
Okumak isterseniz; FinTech Nedir ?
Anahtar kelimeler; IOT, Internet of Things, Nesnelerin İnterneti, Akıllı cihazlar, Yapay Zeka, Finans Sektörü, FinTech, Inovasyon, Start-up, Teknoloji, Bilim, Bilim ve Finans, Endüstri 5.0, Finans Endüstrisi, Gateway, Bulut Teknolojileri, Akıllı ATM, Cüzdan Kartı, Mobil Asistanlar, Risk Yönetimi, Finansal Danışmanlık, Siber Suçlar, Statista, Nakitsiz Alışveriş