Bu yazımızda sizlere RegTech ile bir giriş bilgisi aktarmış, oluşum amacını anlatmış ve FinTech ile bağını anlatmıştık. Ancak RegTech alt dalı da en az FinTech kadar geniş bir çalışma alanına sahip ve ayrı bir kategori değerlendirilmesi gerekecek kadar büyük.
Tekrar hatırlayalım. Neydi RegTech?
RegTech‘in açılımı Regulation Technology, yani Düzenleyici Teknolojidir.
Peki neyi düzenler?
Veri güvenliğini. Temel amacı, FinTech endüstrisinin gelişmiş olduğu finansal inovasyonların güvenliğini sağlamaktır. En büyük örnek olarak Blockchain teknolojisini gösterebiliriz.
Konuya girişte bilinmesi gereknen bir diğer kavram ise SaaS.
Saas Nedir?
SaaS kelime anlamı olarak Software as a Service’dir. Türkçe’ye “Hizmet Olarak Yazılım” gibi bir çok şekilde çevrilebiliyor. SaaS, web uygulamalarının gelişmesine yardımcı olan bir uygulamadır. SaaS sayesinde bir programı bilgisayarıınza kurmanıza gerek yoktur. Bir internet veritabanı sayesinde anında ulaşabileceğiniz uygulama yapısına sahiptir. Muhasebe sektöründen örnek vermek gerekirse, günümüze kadar kullanılan bir çok bilgisayarlı muhasebe sistemi nesne tabanlıydı ve bilgisayara kurulum gerektiriyordu. Bu sebeple mali müşavirlerin çalışabilmesi için mutlaka ofiste olmaları gerekiyordu. Bu durumu TÜRMOB çözdü ve SaaS teknolojisi ile internet üzerinden erişilebilen Luca isimli bir muhasebe programı geliştirdi. Kullanıcılara, giriş yapabilmeleri için bir kullanıcı adı ve şifre verildi. Mali müşavirler bu program sayesinde müşterilerinin tüm verilerini, bilgilerini, beyannamelerini ve gerekli tüm işlemlerini bu uygulama üzerinden yapabiliyor. Luca, SaaS modeliyle geliştirilen ilk ve şu an tek muhasebe uygulaması.
SaaS teknolojisinin en büyük avantajı erişilebilir olması ve sistem maliyetlerini daha düşük bir seviyeye indirgeyerek kurulum esnasında bilgisayarınızda yer kaplamaması.
Ancak SaaS’ın bir dezavantajı ise, güvenlik önemlerini en üst düzeye çıkarması ihtiyacı ile güvenlik maliyetini yükselterek kullanıcıları daha sert tedbir almaya yönlendirmesi.
RegTech Sistemi
RegTech sisteminde ise temel amaç veri güvenliğini en üst düzeye taşıyarak; verilerin incelenmesi, uyumluluklarının denetlenmesi ve bunların raporlanması. RegTech kullanan şirketler, müşterilerinin verilerine SaaS modeliyle geliştirilen bulut depoalama veritabanlarından erişim sağlayarak bu temel amaçların uygulanmasına olanak sağlıyor. Risk yönetimi, analizler gibi şirketlerin zaman ayıramadığı ve teknik bilgi gerektiren işlemleri teknolojik gelişmeler ışığında ve yapay zeka teknolojileri kullanarak kaliteli çözümler sunuyorlar.
RegTech endüstrisinde hizmet veren bir Türk şirketinin malesef bulunmadığını önceki yazımızda belirtmiştik. İngiltere, FinTech’in en büyük inovasyon ve start-up’larına evsahipliği yapan bir ülke. RegTech piyasasına İngiltere’de yapılan yatırımların toplamının 4.3 Milyar Dolar olduğu belirtiliyor. Bu rakamın 2023 yılına kadar 12.3 Milyar Dolara yükselmesi hedefleniyor.
RegTech Alanındaki Büyük Şirketler
RegTech 100 ismi verilen ve alandaki en büyük 100 şirketi kapsayan listenin içindeki bir kaç şirket ;
Regis-TR
Bu şirket Lüksemburg merkezli bir şirket. Sermaye piyasalarına hizmet sunuyor. Hisse senetleri ile ilgili verilen emirlerin daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde sağlanması konusunda çalışıyor.
Sigzny
Sigzny şirketi Hindistan merkezli bir şirket. Uygulama olarak yapay zekaya dayalı bir sistem geliştirmiş olan firma, bulut tabanı bir kimlik doğrulama hizmeti sağlıyor. Bankacılık sektöründe bir hizmetin son kullanıcıya ulaşması için gerçek zamanlı belge doğrulama gibi uygulamaları mevcut. Buna ek olarak bankaların müşterilerinin kara para aklama yöntemlerini tespit etmesine olanak sağlayacak sistemleri var.
IdentityMind Global
Bu şirket, dünya çapında çalıştığı şirketlere, dijital kimlik oluşturma imkanı veren bir sistematikle çalışıyor. Bulut teknolojisini kullanarak şirketlerin kimlik doğrulama, risk tabanlı kimlik doğrulama, yasal kimlik belirleme ve kimlik sahtekarlığını tespit etme ve önlemelerine olanak tanıyor.
CUBE
CUBE şirketi de İngiltere merkezli. Uyumluluk teknolojisi, verilerin analiz edilerek risklerin saptanması ve yetkililere raporlanması, mali suçlarla mücadele, verilerin gizliliği gibi konularda çalışma yapıyorlar.