Gelir ve Kurumlar Vergisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Nisan ayı içerisinde verilecek olan Kurumlar Vergisi Beyannamesi ile Nisan ayına ertelenen Gelir Vergisi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler ve tekrar gözden geçirilmesi gerekenleri sizler için yeniden sıraladık.

Kurumlar ve Gelir Beyannameleri Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmeli?

2019 mali yılının bitmesiyle hesap dönemleri kapanıp kapanış işlemleri yapılmaya başlandı. Gelir ve Kurumlar vergisi beyannamesi hazırlanmadan önce yapılacak kayıtları hatırlamak için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi hazırlanırken yapılması gereken bir çok şeyi son geçici vergi dönemiyle şubat ayında beyan ettik. Ancak boş kalmayalım(!), mazallah canımız falan sıkılır(!) diye bakanlık bizden bir beyanname daha istiyor.
Yine de değişiklik olabileceğini göz önünde bulundurarak yapılması gerekenlere bir göz atalım.
Gayrimenkul Satış ve İktisap Bedelleri : Hesap döneminde satılan ve KDV beyannamesi ile bildirilmiş olan gayrimenkul ve diğer taşınmazların satış bedelleri Kurumlar Vergisi’ne eklenmeli.
İşletmeden Çekilen Enflasyon Farkları : İşletmeden çekilmiş olan enflasyon farkları beyannamede belirtilmeli.
Enflasyon farkı : Parasal anlamla ifade edilemeyen kıymetlerin maliyetlerinin düzeltme katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilen rakama enflasyon farkı denir.
Şüpheli Alacaklar : Şüpheli hâle gelen alacaklar için karşılık ayırma işlemi veya alacaktan vazgeçme işlemi varsa bilanço bildirmeden önce gerekli düzeltme yapılmalı.
SGK ve Vergi Ödemeleri : Mevcut prim ve vergi borçları 360-361’li hesaplarla kontrol edilmeli. Ayrıca önceki hesap dönemlerinden takip eden ve ilgili hesap döneminde ödenen prim veya vergiler varsa kayıtlara alınmalı.
Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler : Kasa takibi yapılan firmalarda kanunen kabul edilmeyen giderlerin yazılıp yazılmadığına dikkat edilmelidir. Bu aşamada telefon faturalarında yer alan özel iletişim vergisi de sehven gider hesaplarına kayıt edilmişse kontrol edilip düzeltilmelidir. Ya da kanunen kabul edilmeyen giderleri 770’li gider hesaplarında takip edenler beyannameye aktarım yapan hesabı kontrol edip K.K.E.G gideri hesabı olduğuna emin olmalıdır.
Geçmiş Yıllar Zararı : Önceki yıllarda zarar varsa ve mahsup işlemi yapılıyorsa her yıl için ne kadar zarar olduğu beyannameye dahil edilmelidir.
Önceki Geçici Vergiler : Ödenmemiş hâldeki geçici vergi tutarlarının mahsup edilip edilmelidiği ayrıyeten kontrol edilmelidir.
Genç Girişimci Kazanç İstisnası : 29 yaş altına devletin vermiş olduğu vergi istiisnasından yararlanılıyor ise, beyannamede kâr ve zarar olağan şekilde belirtildikten sonra aşağıda istisnalar kısmına kârın tamamı yazılarak vergi matrahı sıfırlanmalı.
BAĞ-KUR Primleri : İşverenin ödemiş olduğu Bağ-Kur primleri beyannameye yazılarak matrahtan indiirilmelidir.
Eğitim, Sağlık Giderleri : Kanunlar çerçevesinde %5 veya farklı oranlarda indirilmesine izin verilen giderler beyannameye eklenip matrahtan indirilmelidir.
Değerlemeler : Türk Lirası haricinde bir gelir varsa ilgili değerlendirilmeler yapılmalı, kâmbiyo kâr ve zararları ilgili kayıtlara alınmalıdır. Bunlar dışında hisse senedi gibi menkul kıymet gelirleri varsa kayıt edilmeli, iştirak kazançları da beyannamede gösterilmelidir.
Bağış ve Yardımlar : Yapılmış olan bağış ve yardımlar var ise kanun çerçevesinde izin verildiği kadar olan kısımlar indirim yapılmalıdır. KDV’ye konu olan bir işlem varsa KDV’lerinin Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak kayda alındığından emin olunmalıdır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*