Kolay İşverenlik Sistemi Nedir ? Kolay İşverenlik Sistemi’ne Kimler Başvurabilir?
Bilindiği üzere, 2019 yılının Mart ayından itibaren “Kolay İşverenlik” sistemi yürürlüğe girdi. SGK, kayıt dışı istihdamı engellemek amacıyla başlattığı bu projenin kapsamı daha sonra genişletilerek farklı iş kollarını da sisteme dahil etti. Projenin ilk aşamasında, kayıtlı olarak çalışan 80.000 kapı görevlisinin bulunduğu ve bu sayının katlanmasının hedeflendiği belirtilmişti.
Proje kapsamında, kapı görevlilerinin İşe Giriş Bildirgeleri, ilgili ayın son gününe kadar verilebiliyor. Örnek vermek gerekirse, 1 Mayıs tarihinde işe giren bir görevli için 31 Mayıs tarihine kadar işe giriş bildirgesi verilebiliyor. Kolay işverenlik sistemine kayıt için; apartman yönetimince “E-Devlet” üzerinden “e-SGK Şifre” uygulamasına başvuru yapılması gerekiyor. Akabinde işverenler veya yöneticiler, temin ettikleri şifre üzerinden SGK İşveren Sistemi‘ne bağlanarak, işe giriş ve çıkış bildirgelerini verme yetkisine sahip olabiliyor.
Sistemden Cayma Durumu, Bildirge ve Tahakkuklar
SGK Kolay İşveren Sistemi‘ne kayıt olan kuruluşların sistemden geri çıkması şu an için mümkün değil. Kolay İşverenlik Sistemi’ne kayıt yaptırmayan yönetimler ise, hâlen SGK Aylık Prim ve Hizmet Bildirgeleri ve Muhtasar Beyanname yükümlülüklerine hâiz konumdalar. Sisteme dahil olan kuruluşlar, işe giriş çıkış bildirgesini vermek, personel adına aylık talebinde bulunmak ve işçinin ölümü hâlinde bunu kuruma bildirmekle sorumlular.
Ayrıca, eksik gün olması hâlinde, gerekli bildirimin de bu sistem üzerinden yapılması gerekiyor. Şartların sağlanması durumunda teşvik tanımlaması da yapılabiliyor. Kazanç bildirimleri brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Girilen gün sayısına göre, sistem tahakkuku otomatik kesiyor. Ödemeler ise bankalardan yapılabiliyor.
Eksik gün olması durumunda, ilgili kanunlar kapsamında gerekli eksik günü kanıtlayan nitelikte belgelerin saklanması gerekmekte. Kurum gerekli gördüğü hâllerde sizden bunu isteyebilir.
2020 yılında bir görevlinin net ücreti kesintiler dahil net 2.501,55 TL ve işverene toplam maliyeti 3.458,03 TL olarak hesaplanmakta.
Teşvikten Faydalanma ve İşsizlik Maaşı Durumları
Görevliler, hâlen devam eden İlave İstihdam Teşviki’nden faydalanabiliyorlar. Ayrıca gerekli şartları taşıyan personeller, işten çıkartılmaları durumunda işsizlik maaşı hak edebiliyorlar. İşsizlik maaşı şartları; normal personellerde olduğu gibi son 3 yılda 600 gün ve son 120 gün devamlı sigortalılık olarak belirtiliyor. Ayrıca işverenler; 2019 yılında 5 puan olarak uygulanan ve 2020 yılında devam edilmesi kararlaştırılan 6111 sayılı kanun kapsamındaki istihdam teşviğinden de faydalanabiliyorlar. Normal şartlar altında, bir görevlinin toplam SGK primi, brüt ücretin %34.5’u olarak belirtiliyor.
2020 YILI SGK Teşvikleri – Sebebi / Amaçları / Kapsamı
Kanuna göre; 01/03/2019 tarihinden önce işe giriş bildirgesi teslim edilen görevliler için Kolay İşveren Sistemi’ne geçiş aşamasında yeniden bildirge verilmesi gerekmiyor. İşveren, yine Kolay İşverenlik Sistemi üzerinden beyan girişi ile personelin çalışmaya devam ettiğini bildirip, sistemi kullanmaya devam edebiliyor.
05/03/2019 tarihli 2019/6 Genelge ile yürürlüğe giren uygulama hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Makale Tavsiyemiz: Finansal Risk Yönetimi / Bölüm – 1
Anahtar kelimeler: Kolay İşverenlik, Kolay İşverenlik Sistemi, SGK, İşkur, İşveren Sistemi, Kapı Görevlisi Sigortası, 5510 EK-9, SGK Genelgeleri, SGK Teşvikleri, Kapı Görevlisi İşsizlik Maaşı, Kapıcı İşe Giriş Bildirgesi, Kolay İşverenlik Bildirge, İşkur Bildirge, İşveren Maliyeti, SGK Primi