İlkyardım Eğitim Merkezi İşletmeciliği

İlkyardım Eğitim Merkezi İşletmeciliği Usül ve Esasları

İlkyardımın Önemi

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 2018 yılında toplam 18.462 kişinin dış yaralanma ve zehirlenme gibi ilkyardımın büyük önem arz ettiği sebeplerden hayatını kaybettiği açıklandı. 2019 yılından bu yana İlkyardım Eğitim Merkezi sayısında gözle görülür bir yükseliş mevcut.

İlkyardım Eğitim Merkezi  Kanun ve Tüzükler

İlkyardım Eğitim Kurumları; tüzük olarak; Kızılay Derneği Tüzüğü‘ne ve yönetmelik olarak İlkyardım Yönetmeliği hükümlerine bağlılar. İlkyardım Eğitim Kurumları, sermaye şirketi şeklinde kurulabiliyor. Ayrıca; konusu ve ünvanı bakımından farklı faaliyet kollarında da iş yapabilmeleri de kanunlar nezdinde mümkün görünüyor.
İlkyardım Eğitim Kurumu açabilmek için İlkyardım Yönetmeliği‘nce belirlenen şartları taşımak zorundasınız.

İlkyardım Eğitim Merkezi İçin Hangi Şartlar Sağlanmalı ? 

Eğitim verilen salonda; masa ve sandalyelerin U şeklinde dizilmesi ve eğitmenin eğitimi masaların ortasında kalacak şekilde vermesi zorunlu. Bu eğitim salonunun en az 20 metrekare olması ve idare odası, eğitmen odası, lavabo, dinlenme alanı gibi belli kullanım alanları içermesi gerekiyor. Uygun şartları taşıması hâlinde; eğitim yeri istenildiği zaman değiştirilebiliyor.

İlkyardım Eğitim Merkezi Başvuru Aşaması

Gerekli ortamı hazırlayan kişiler, bu işlemler sonrasında ilgili belgeleri hazırlayarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurabilir.
Başvuru esnasında teslim edilecek evraklardan bir tanesi başvuru dilekçesi. Bu başvuru dilekçesinde, şirketin ünvanı, sahibi veya ortaklarının bilgileri, adres ve iletişim numarası gibi bilgileri doğru bir şekilde doldurmanız gerekmekte. Ticaret Sicil Gazetesi ve Şirket Ana Sözleşmesi dilekçe ekine konulmalıdır. Mesul müdürler ve eğitimi verecek olan eğitmenlerin kimlik bilgileri de başvuru esnasında teslim edilecek belgeler arasında yer almalıdır.
Eğitimi verecek olan eğitmenin yetki belgesi ve çalışmak istediğine dair kendi yazmış olduğu bir dilekçe hazırlanması da gerekiyor. Bunlar hazır edildikten sonra; İlkyardım Eğitim Merkezi ‘nin korikisi, eğitimde kullanılacak olan araç ve gereçlerin listesi ve yangın tedbirlerinin alındığına dair yetkili merciilerden alınan bir belge de isteniyor. Ayrıca; eğitimde kullanılacak olan araç ve gereç listesinin merkez sahibi veya mesul müdür tarafından imzalanması şartı da var.

Eğitim ve Sınav İşlemleri

Kapanış kararı alınması hâlinde ise; İlkyardım Eğitim Merkezi tarafınca yapılan tüm sınav ve eğitim formları müdürlüğe teslim edilir.
İl Sağlık Müdürlüğü’ne iletilen başvuru formları yetkililerce en geç 30 güne kadar incelenir. Olumlu görüş verilmesi hâlinde bir ön inceleme raporu hazırlanır. Kurumun eksiği varsa bu eksikleri tamamlamaları için yetkililere bir süre verilir. Eksik görülmeyen durumlarda ise ön inceleme raporu yeniden müdürlüğe iletilir. Kurum onay alırsa, müdürlük tarafından gerekli yetki belgeleri basılır ve kurum hizmet vermeye başlar.
İlkyardım Eğitim Merkezi tarafından verilen eğitimlerin sonunda adaylara bir sınav düzenlenir. Bu sınavda her 21 öğrenci için bir adet gözetmen bulundurma zorunluluğu vardır. Bu gözetmenlerin başka bir eğitim merkezinde görev almıyor olması gerekirSınav işlemlerini Acil Sağlık Hizmetleri ya da Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü yürütür.
İlkyardım Eğitim Merkezi tarafından verilen eğitimler için; her 7 adaya bir eğitmen bulundurmak zorunludur. Bu eğitimlere en fazla 21 aday katılabilir. Ayrıca, mesul müdür olarak atanan kişi kurumda eğitmenlik yapabilir. Mesul müdürün bir diğer görevi de; eğitim, sınav ve katılımcı listelerini en geç bir gün öncesinden müdürlüğe bildirmektir.

Diğer Yükümlülükler

Bu kayıtları; kurumlar en az 10 yıl saklamak ile yükümlüdür.
Eğitimler sırasında; kurum müdürlüğün göndermiş olduğu eğitim CD’lerini ve kitaplarını kullanır. İlk aşamada adaylar 16 saat Temel İlkyardım Eğitimi alır. Giriş seviyede toplamda 24 saat İlkyardım Eğitimi verilir. İlkyardım Eğitmenliği Eğiticiliği durumunda ise bunlara ek olarak 80 saat daha eğitim verilir.
Eğitime katılan adayların minimum ilkokul mezunu olması ve kursu devamsızlığı olmadan bitirmeleri şarttır. Sınavlar teorik ve pratik olarak ikiye ayrılır. Teorik sınav için baraj puan 100 üzerinden 85‘tir. Barajı geçemeyen adaylar uygulamalı sınava giremez.
Adaylar başarısız olursa bir ay içerisinde yeniden sınava girebilirler. İki sınavda sınavı geçemeyen öğrenciler baştan eğitime girer ve eğitim bittikten sonra sınava katılma hakkı kazanabilirler.
Ayrıca; kurum eğittiği ve sınavı kazanan adayları özel istihdam bürosu bünyesinde bir kurumda istihdam ettirebilir. Bu durumda hizmet alan kuruma %8 KDV’li işgücü temini hizmeti faturası kesilir ve KDV üzerinden %90 oranında tevkifat yapılır.
Daha detaylı bilgi için Resmi Gazete’de yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği’ne göz atabilirsiiniz.


Okumak isterseniz; Yapay Zeka Teknolojilerinin Muhasebeye Entegrasyonu


Anahtar Kelimeler; İlkyardım Eğitim Merkezi, İlkyardım Eğitim Merkezi İşletmeciliği, İlkyardım İşgücü Temini, İlkyardım Kurumları, İlkyardım Eğitmenliği, İlkyardım Yönetmeliği, Kızılay Tüzüğü, Sağlık Personeli İstihdamı, İlkyardım İstihdamı, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, İl Sağlık Müdürlükleri, Sağlık Kurumu Başvurusu, İlkyardım Eğitim Başvurusu

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*