Kamu Garanti Fonu ( KGF ) A.Ş Faaliyetleri

 

Kamu Garanti Fonu ( KGF )Nedir ?

Kobilere kefil olarak piyasalara likidite enjekte edilmesi amaçlanan KGF, geçtiğimiz günlerde kefalet limitlerini arttırdığını açıkladı. Piyasaların çalkantılı geçtiği bu süreçte devlet bankaları ağırlıklı olarak esnaf ve sanatkarlara destek olmaya çalışırken, KGFnin de KOBİ’lere destek olması bekleniyor. KGF’nin çalışma mantığı ise şirketin Özkaynaklarını kefalet olarak diğer bankalara gösterip, işverene kredi kullandırmak.

Başvurusu geçtiğimiz yılın sonunda sona eren Özkaynak kefalet projesinin hedeflenen kredi hacmi 1,25 milyar TL ve hedeflenen kefalet hacmi 1 milyar TLydi.

Bu projede KGFnin iş ortakları ise;

– Akbank Garanti

-Akbank T.A.Ş,

-T.Garanti Bankası A.Ş.,

-Türkiye İş Bankası A.Ş

-Ekonomi Bankası A.Ş

-Vakıf Katılım Bankası A.Ş.

-Halk Bankası A.Ş.

-QNB Finansbank A.Ş.

-Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.

-Denizbank A.Ş.

-Şekerbank T.A.Ş.

-T.C. Ziraat Bankası A.Ş.

-Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.

-Ziraat Katılım Bankası A.Ş

oldu.

 

KGF Kredilerinde Faiz Oranı Nedir?

12 ay geri ödemesiz,  60 ay vadeye uzanan işletme ve yatırım kredilerine talep yoğun oldu. Kredi için üst limit 500.000 TL ve faiz yıllık %1.5 olarak arz edildi. Başvuru yapan herkesten başvuru ücreti olarak 500 lira ücret tahsil edildi. KGF A.Ş bunlara ek olarak şu ana kadar üçü hazine fonundan olmak üzere toplam beş adet hazine destekli kredi paketi daha arz etti. 1991 yılında kurulan KGF A.Ş ilk kredisini 1994 yılında halka sundu. KGF’nin kefalet sistemi işleyişi, portföy garanti sistemi (pgs), pgs dışı kefaletler (pls) ve doğrudan kefalet olarak üçe ayrılıyor. PGS’de kredi talebi olan şahıs ilaveten bir değerlendirmeye tabii tutulmaksızın  kefaleti alabilirken PGS dışı sistemde kredi talep edenler hem firma tarafından hem banka tarafından incelemeye tutuluyor. Doğrudan kefalet ise genelde banka kredisi söz konusu olmayıp geri ödemeli destek adı altında teminat mektubu veriliyor. 

KGF’nin kefil olduğu sektörlerin başında %41.9 ile Ticaret-hizmet sektörü gelirken onu da %35 ile imalat sanayi sektörü takip ediyor.

Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulan KGF A.Ş’nin kamudaki iş ortakları ise;

-KOSGEB

-TOBB

-TESK

-Eximbank

-Vakıfbank

-Vakıf Katılım Bankası

-Ziraat Bankası

ve Ziraat Katılım Bankası.

Ayrıca KOSGEB ve TOBB toplamda şirketin %45e yakın oranda sermaye ortağı.

Kuruluş şu an Türkiye’de kefalet sistemi ile kredi kullandıran tek kurum konumunda. KGF bireysel kredilere, tüketici kredilerine ve çek karnesi kredilerine kefil olmuyor. 2008 yılında yaşanan global krizde devlet KGF’ye  Bakanlar Kurulu kararıyla 1 milyar TL destekte bulunmuştu. İstatistikler KGF’nin yarım milyon firmaya destek verdiğini söylüyor. KGF’nin yeni kredi arzının bu günlerde açıklanması bekleniyor.

Peki kefaleti aldıktan sonra borç ödenmezse ne olur?

Eğer firma krediyi ödeyemezse, kefalet sözleşmesi gereği banka alacağını KGF’den tazmin eder. Akabinde borçlu adına yasal takip işlemleri başlatmak suretiyle borcu tahsil yöntemine başvurur. Sözleşmeye istinaden KGF bu aşamada faiz hakkına sahip. Eğer evraklarda eksiklik söz konusu ise burada da KGF’nin kefaleti ortadan kalkar, borcu tahsil etmek için kredi arz eden banka işlemleri başlatır.

 

Kurumun İşlevselliği;

2019 yılında Reuters yaptığı haberde bankaların kefalet kapsamında kullandıkları kredileri tahsil edemediklerini, KGF’nin para ödememek için bahane bulduğunu ve eksik evrakla süreci uzatmayı denediğini yazmış ve KGF’nin KOBİ dışı işletmelere kefil olduğunu iddaa etmişti. KGF ise yanıt olarak; “Borçları yapılandırın borçlular ödesin” şeklinde açıklama yapmıştı. Bankalar ise alacaklarını direkt olarak KGF’den tahsil etmek istiyor. Bu durum da KGF’nin prestijini zedeleyip, KOBİ”lerin özel banka karşısında şanslarının düşmesine yol açıyor.

 

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*